Dans met mij

Ik hou van dansen, kan me er helemaal in verliezen. Weet dan nog maar nauwelijks waar ik ben, hoor en zie alleen nog maar de muziek. In mijn beleving ben ik verbonden met de muzikanten, die zelf weer in verbinding staan met hun instrument. Ik voel de volgende maat aankomen, hoor het volgende “loopje” van de gitaar en ruik als het ware het timbre van de vocalist. Alles tegelijk en zo zuiver dat het bijna onverdraagzaam pijnlijk is.

Een lege dansvloer is voor mij geen drempel. Nee, het is juist ideaal dansterrein. De hele dansvloer, voor mij alleen! Ik hoor jullie denken:”die staat gewoon graag in de spotlights” en dat zal ik ook niet ontkennen. Maar voor mij is het niet zozeer de behoefte aan aandacht die mij laat dansen. Het is een manier om mijn emoties te uiten, de beleving van mijn zintuigen te delen als een band goed speelt.

Alles voelen, alles horen, alles zien, alles binnen laten komen en met mijn lichaam alles vormen in vloeiende bewegingen. Dat is dansen voor mij! Jezelf volledig laten gaan. Muzikanten hebben de gave om hun emoties door te geven met hun instrument of te laten horen met hun stem. Zij “voelen” de muziek, net zoals ik de muziek “voel”. En laten net als ik, alles los om het mooiste van zichzelf te geven. Passie.

Ik verbaas me vaak over mensen die stoïcijns stil blijven staan terwijl er zoveel moois om hun heen gebeurt. Ze staan bij de dansvloer als een Griekse zuilengalerij langs een plein of straat. Onverstoorbaar, sterk en vooral stevig met hun benen op de grond. Voor deze mensen is dansen “moeilijk”.

“Als je geen talent hebt, is het beter om de kunst niet beoefenen”, dat wordt ons verteld zodra wij de kleuterleeftijd zijn ontgroeid. Maar hoe kan talent zicht ontwikkelen tot kunst, als je niet oefent en je inspiratie geen kans gunt? Kunstenaars, schrijvers, muzikanten, chef-koks en topsporters, zij worden bewonderd om hun passie die ze laat stijgen tot ongekende hoogten. Ze zijn daar niet gekomen zonder te oefenen, te vallen en weer op te staan om opnieuw te beginnen met door te gaan. Zij “dansen” als het ware met hun angst, frustratie, pijn, verdriet en vreugde om net die ene stap te kunnen zetten die ze laat stralen als een ster. Ik hou van dansen, kan me er helemaal in verliezen en “straal als ik vlieg op het ritme en de melodie”. En ik vind het heerlijk als ik mensen kan inspireren om met me mee te dansen, op een manier waar zij zich prettig bij voelen. Verkeerde danspasjes bestaan niet! Doe je ogen dicht, als je durft en laat je gaan. Duik onder mijn vleugels, kijk door mijn veren, koester je geheime hart in ieder geval tot het einde van deze dans. Het mag…ik zorg dat je veilig bent.

 

Kom en dans met mij

Gooi een steen naar de dag

Zo ver als je kunt

Spoel het zout van je huid

Doof het vuur

Kom en dans met mij

Haal de parels uit de zee

Geef ze weg

Vecht met alles wat je hebt

Verlies het goed

Kom en dans met mij

Droom een boot met zeilen

Blaas een zucht

Zie de ogen van je kind

En kijk er door

Lach hard en duik diep!

Kom terug

En dans met mij…

Liefs, Hillary