Lekker makkelijk

Op het laatste moment besloot ik dat een chocolade ijsje nog wel lekker zou zijn bij mijn Netflixavond. Met mijn hartjes pyjama en een ‘coupe ontploft’ bedacht ik dat het wel even kon om zo richting supermarkt te gaan. Met mijn mandje volgeladen, je neemt toch altijd meer mee en die pyjamabroek is lekker ruim, trotseerde ik nog wat blikken jegens mijn vast opmerkelijke kledingkeuze. Je zult ook altijd zien, je komt altijd de persoon tegen die je hoopt niet tegen te komen in je pyjama-outfit. Wij vrouwen, ik ken gelukkig ook heel wat mannen, hebben vaak de missie om in de puntjes op het werk of zelfs op het schoolplein te verschijnen. Ik heb daar geen moeite mee, mijn moeder heeft dit mij geleerd sinds mijn vroege jeugd. Haar heb ik nog geen dag zonder lippenstift gezien. ‘Ankie’, zei ze dan altijd; ‘even 2 seconden met de lippenstift en je bent gelijk minder naakt’. Mijn vader was ook een op en top verzorgde man. Hij liep zelfs in zijn vrije weekend met een matching stropdas rond.

Twee verschillende Ankies

Ik heb dit gedrag geërfd. Altijd leg ik zorgvuldig mijn kleding klaar. Bijpassende sjaal, clutch en schoenen. Mooi maar subtiel in de make-up vertrek ik dan ‘s ochtends maar mijn werk. Een wekelijkse föhnsessie bij de kapper, pedicure en manicure is een standaard, maandelijks, ritueel die net als mijn wimper extensions een gewoonte zijn geworden. We zijn allemaal veel en lang met ons uiterlijk bezig voordat we naar buiten stappen. Ik ook. Ik weet niet waar het vandaan komt gezien de perfectie van mijn ouders. Zodra ik klaar ben met werken word ik een slons. Knot op mijn hoofd, make-uploos, een flanellen pyjama uit de koopjes bak van de euro pakker, inclusief geitenwollen sokken want die zijn zo lekker warm. Alles behalve glamoureus. Er zijn dus echt twee verschillende Ankies. De op en top zakenvrouw en ‘Ma Flodder’. Het ergste is dat ik me hier, nota bene in mijn eigen woonplaats, werkelijk niets van aan trek. Onbeschaamd loop ik een rondje door het park met mijn hond in mijn flodder outfit. Soms met de chocoladepasta nog op mijn gezicht, wat ik bij terugkomst thuis pas constateer als ik in de spiegel kijk. Waar het begon met een vlug rondje door het park is het nu geëindigd in een winkelrondje door de plaatselijke supermarkt. Zo vanuit bed sloffen aan en gaan. Ik ben in mijn vrije tijd dus eigenlijk gewoon lui van aard.

‘Mijn witte hartjes pyjama voelde als naakt’ 

Nu verschijnt er op mijn werk regelmatig een aantrekkelijk opdrachtgever. Deze knappe man prijst mij altijd vanwege mijn verzorgde uiterlijk. Deze goodlooking vrijgezelle 40er kleedt zich ook klassiek en uitstekend. Een mooi maatpak, schoenen en riem gematcht. ‘Ankie, je bent de meest verzorgde vrouw die ik ken’, zegt hij dan. Zijn woorden doen mij altijd blozen omdat zijn flirtend gedrag op mij een stille verliefdheid heeft doen ontstaan. We draaien wat om elkaar heen. Tot die zaterdagavond van mijn last minute beslissing. Met mijn mandje volgeladen werd mijn verliefde blozen in 10 seconden ongemakkelijk blozen. Wegkruipen had geen zin meer. Terwijl ik stond te wachten bij de snelkassa hoorde ik opeens een hele bekende stem achter me. ‘Ankie, Jezus ben jij het?’ Ik keek verward om en voelde het schaamrood vanuit mijn tenen omhoog komen toen ik midden in de staalblauwe ogen van mijn ‘lekkere’ opdrachtgever keek. Mijn witte hartjes pyjama voelde als naakt, vergeleken met zijn smetteloos witte overhemd en classy jeans. Ik kon alleen maar denken aan mijn louche outfit en ongeborstelde haardos. ‘Ankie? wat zie je eruit! Ben je ziek meisje?’, vroeg hij met een echt oprechte bezorgdheid.  Hij boog wat naar mij, maar ik besefte mijn overgeslagen douchebeurt van deze ochtend en had ik nu mijn tanden wel of niet gepoetst? ‘Nee’, antwoordde ik totaal overvallen door zijn verschijning, ‘niet ziek, ik ben gewoon makkelijk’.

Die avond is mijn pyjama wat chocoladevlekken rijker geworden, want ook diva’s eten hun frustraties weg. Met deze knappe opdrachtgever is het nooit wat geworden. Gekker nog, hij ontwijkt mij sindsdien, vast en zeker met het beeld van de onsexy ‘just out of bed look’ in zijn hoofd geprint. Of was ik misschien te makkelijk…